Het opstarten van de zaak

Als je zelfstandige wil worden, moet je heel wat keuzes maken. Een van de belangrijkste keuzes is: wat voor soort zaak wordt het? Een vennootschap? Een eenmanszaak? Ik bestudeerde zelf de verschillen en de voor- en nadelen van beide vormen. Onder andere FOD Economie heeft daar van alles over te zeggen.

In mijn geval was een eenmanszaak duidelijk de beste keuze. Ik moet weinig investeringen doen, ga geen ingewikkelde boekhouding moeten voeren, en mijn inkomsten gaan initieel eerder beperkt zijn. Ook mijn boekhouder zei dat ik voorlopig een eenmanszaak kon starten. Hij zou wel mee evalueren wanneer het eventueel interessanter zou worden om een vennootschap op te richten.

En dan?  In hoofdberoep of in bijberoep? Mijn statuut laat toe dat ik rustig aan kan opbouwen inpaperwork bijberoep. Wordt het toch helemaal niets (hopelijk niet!), zijn er niet te veel bruggen verbrand.

Hé wacht eens even… Zei ik daarnet nu “een boekhouder”? Het wordt toch geen ingewikkelde boekhouding? Dat is waar, maar je moet je sterktes en zwaktes kennen. Enerzijds ben ik geen held op administratief vlak. Anderzijds zijn er toch wel een boel ins and outs aan het hele ondernemerschap waarover je toch best kennis van zaken hebt, wil je je niet laten beduvelen terwijl je erbij staat. De boekhouder zal ook onze persoonlijke belastingsaangifte voor zijn rekening nemen, dus hopla, daar zijn we ook alweer vanaf.

Hoe kies je een boekhouder? Ik ben met twee kantoren gaan praten. Een groot kantoor met een heleboel vestigingen en een klein kantoor, in mijn eigen gemeente. Beiden gaven ze me een raming voor het bedrag dat ik zou moeten betalen voor het werk dat ze voor me zouden moeten doen. Hoewel het kleine kantoor de kosten iets duurder inschatte, besloot ik toch met dit kantoor in zee te gaan. Ik hou wel van een persoonlijke aanpak en bovendien is het gemakkelijk om snel papieren binnen te gooien.

Zo stapte ik dus gisteren naar de boekhouder met mijn diploma, mijn visum (want diëtist is een beschermd beroep), en mijn RIZIV inschrijving en gaf ik hen het vertrouwen om mijn zaak op te starten en voortaan mijn boekhoudkundige belangen te behartigen.

De startdatum wordt 1 oktober, zodat ik nog even tijd heb om alles voor te bereiden. Bovendien moet ik dan voor dit jaar maar één keer de kwartaalbijdrage betalen voor de sociale zekerheid en de boekhouder zelf. Je moet er allemaal maar rekening mee houden…

Nog vragen? Shoot!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s